top of page
Zoeken
Foto van schrijverRobert Kuizenga

OSTEOPATHIE EN DE KAAK

“De Mandibula en de temporomandibulaire gewricht”


Het kaakgewricht bestaande uit het temporaal bot en de mandibula, aka de kaak, wordt als sinds het begin van de osteopathie als zeer belangrijk gezien. Hierdoor hebben grondleggers destijds al technieken uitgevonden waarmee de symptomen bij temporomandibulaire stoornissen verholpen konden worden doordat de mogelijke oorzaak gevonden werd.


Het temporomandibulaire gewricht is betrokken op een directe of indirecte manier bij verschillende functies zoals kauwen, slikken en zuigen (baby’s), articulatie van geluid, ademhaling en expressie van het gezicht. Het gewricht bestaat zoals gezegd uit het slaapbeen en het kaakkopje. Hiertussen liggen de kaakdisci welke het gewricht verdelen in een boven- en onderste compartiment, respectievelijk de meniscotemporale en de meniscocondylaire gewrichtsruimten met daar tussen de kaakdiscus.



Heb je last van de kaak dan kan je dus denken aan de bijbehorende structuren: kaakkopje, kaakkommetje, discus, kapsel, ligamenten, spieren, zenuwen en doorbloeding. Alle structuren hebben hun eigen uiting van een probleem maar de meest voorkomende zijn pijn en een beperkte mondopening.

Met een brede blik kijken wij dus naar jouw kaakklachten. Wat houdt dit dan precies in?


Hierbij mag je dus denken aan de gebruikelijke spier- en gewrichtstechnieken om de bewegingen te optimaliseren. Dit zijn;

1. Openen en sluiten,

2. Zijdelinkse bewegingen van de kaak naar links en rechts,

3. Vooruit en achteruit.


Ook mag je denken het bindweefsel dat met het kaakgewricht verbonden is. We kijken naar het cruciale zenuwstelsel en daarbij aan de verschillende componenten zoals het willekeurige zenuwstelsel die je instaat stelt om eerdergenoemde functies te kunnen uitvoeren. Daarnaast hebben we te maken met het autonome zenuwstelsel, oftewel onwillekeurig. Dit autonome zenuwstelsel in relatie met de kaak vinden wij een bijzonder interessant en was het Masterthesis onderwerp van zowel Arjan als Robert. Verder kun je nog denken aan gezicht expressies die voortkomen uit emoties en gedachtes met de nodige uitdrukkingen o.a.;

Kaken of kiezen op elkaar houden - zwijgen

Iemand of iets aan de kaak stellen – iemand of iets onder de aandacht brengen

Tanden op elkaar en doorbijten – doorzetten

En talloze andere…


Langdurige emoties hebben met hun invloed op ons zenuwstelsel en specifieker onze hersenstam ook invloed op de kaak. Denk maar eens aan de emotie boosheid of een gevaarlijke situatie. Doordat de kaakzenuw ontspringt vanuit de hersenstam kan er emotie gestuurde overstimulatie plaatsvinden naar uiteindelijk de kaakspieren en zijn bijbehorende structuren. Vanuit het perspectief dat het zenuwstelsel te veel prikkels ontvangt kunnen er ook comorbiditeiten ontstaan zoals tinnitus, hoofdpijn en migraine. Onderliggende spanning en stress hebben dus via het autonome zenuwstelsel invloed op de stimulatie naar de kaakregio en zijn bijbehorende stoornissen (TMD).


Bij chronische TMD (>3 maanden) is er vaak sprake van een versterkte reactie van het centrale zenuwstelsel op pijnlijke prikkels, een fenomeen dat centrale sensitisatie wordt genoemd. Dit kan ook een rol spelen bij andere langdurige pijnaandoeningen. Psychologische factoren, zoals angst en/of boosheid, kunnen de klachten zoals pijn in stand houden of zelfs verergeren door het gevoeliger worden van neurale structuren. Hyperactiviteit van je hersenstam geeft een verhoogde lichamelijke activiteit vanuit je onbewuste, oftewel stress.




Osteopathie behandelingen voor TMD zijn gericht op het verminderen van pijn en het verbeteren van de kaakfunctie. Er wordt gekeken en onderzocht naar de oorzaak van de klacht. Door onderlinge verbanden met omliggende structuren en regio’s zoals de nek, hals en de romp. Ook de rug en het bekken wordt gezien als een mogelijkheid voor de behandeling van kaakklachten


Onze benadering en vragen tijdens de anamnese of gedurende het behandelingstraject zijn dan ook gericht op achter halen van de oorzaak doordat het symptoom nooit het echte probleem is. Ook zijn connecties vanuit andere cognitieve en lichamelijke systemen belangrijk zodat we een compleet beeld krijgen via o.a. immuunsysteem, cognitie en mentale processen.


Interesse? Maak hier direct een afspraak met een van onze osteopaten




36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page